Pianoles

Toen ik zeven was kreeg ik mijn eerste pianolessen. Ik begon met klassieke muziek, later kwam er jazz en pop muziek bij. Op het conservatorium heb ik veel geleerd over het  begeleiden van jazz standards en soleren. Inmiddels geef ik met veel plezier ruim vijftien jaar les.

Ik gebruik songs of klassieke composities als leidraad voor het behandelen van theoretische kennis: majeur en mineur, de kwintencirkel, toonsoorten, toonladders, intervallen en cadensen, alles komt aan bod. Zowel van een compositie van Bach maar ook van Miles Davis of Sting kan je veel over het gebruik van harmonieën, ritmiek en structuur leren.

Ik gebruik de pianomethode van Hal Leonard. Dat is een zeer uitgebreide pianomethode met verschillende boeken voor kinderen en volwassenen. Ook zijn er extra boeken om je theoretische kennis te verdiepen.

Voor jazz gebruik ik The jazz piano book van Mark Levine. Een zeer uitgebreid book over jazz spelen op de piano.

Daarnaast vind ik het belangrijk dat de leerling zelf muziek aandraagt die hij/zij wil leren. Dat hoeft zeker geen bladmuziek te zijn. Vaak is een mp3 voldoende. Samen gaan we luisteren en uitzoeken hoe de compositie in elkaar zit. We analyseren harmonie, melodie, ritmiek, toonsoort en zo verder. Zo leer je langzamerhand je favoriete composities te spelen.

Leerlingen over mij:

Lisa:
De pianolessen van Michael von Villiez zijn leerzaam, maar vooral leuk. Er is genoeg ruimte voor eigen inbreng. Klassiek, jazz, pop of improvisatie, het kan allemaal. Er worden genoeg adviezen gegeven om de les productief te maken. Hij speelt geregeld mee op piano/keyboard of bas. Kortom, Michael is een enthousiaste docent die het beste uit zijn leerlingen haalt.

Vincent (vader van Abel):
Michael ‘vonden’ we door een briefje op het prikbord van school. Een schot in de roos! Vanaf dag 1 was Abel op zijn plek. Michael voelt precies aan wat Abel nodig heeft om enthousiast en gemotiveerd te blijven. Dat betekent in zijn geval: veel op gehoor spelen en uitdagende nummers. Binnenkort treedt Abel op in de school-eindmusical met een lied uit Frozen, dat hij ook op de voorspeelmiddag in de Bacuyp heeft laten horen. Dank, Michael!

Anoniem (moeder van 8 jaar oude jongen):
Na een basis-cursus op de muziekschool waren we niet tevreden. Wij waren op zoek naar een docent die zou kunnen bijdragen aan de muzikale ontwikkeling van ons kind. We waren niet op zoek naar een docent die een top-talent van ons kind zou maken, maar iemand die de lol en meerwaarde van muziek over weet te brengen.
Michael heeft het talent om ons kind te enthousiasmeren als wel uit te dagen op een heel natuurlijke manier. Volgens mij gaat dat bij ieder kind anders. De les bevat niet alleen het boek, maar ook “improviseer” en “zoek dat liedje thuis maar uit”. Het resultaat is een kind dat ‘s ochtends op de klok kijkt of het al na 08:00 uur is omdat hij dan, zonder commentaar van de buren, weer KAN spelen … haha – pianohuiswerk is op een of andere manier een feestje
Ons kind van 4 staat te trappelen om ook te beginnen …

Kobe (9 jaar)
De pianoles van Michael vind ik leuk.
Ik leer er niet alleen liedjes uit boeken, maar ook van films of hits.
Ook de voorspeelmiddag in de Badcuijp vind ik super, zo oefen ik niet alleen thuis, maar mag ik ook optreden voor publiek en laten horen wat ik geleerd heb.

Amber:
Ik ben over alles tevreden: Michael is rustig en aardig en ik leer goed piano spelen van hem. En als ik een bepaald liedje in m’n hoofd heb regelt hij er noten bij en dan gaan we dat oefenen.